Heeft u last van uw schouder, elleboog of knie na herhaaldelijk dezelfde beweging te hebben gemaakt? Dan zou u wel eens last kunnen hebben van een slijmbeursontsteking. Maar geen paniek! Een slijmbeursontsteking herstelt vaak vanzelf en het herstelproces kan zelfs worden versneld met fysiotherapie.

Wat is een slijmbeursontsteking?
Een slijmbeurs is een stootkussentje dat zit op uitstekende botdelen of tussen botdelen. De bekendste plaatsen waar slijmbeurzen zitten zijn de schouder, elleboog en knie. De slijmbeurs is een soort van kussentje dat gevuld is met slijmerig vocht. Dit zorgt ervoor dat gewrichten beschermd worden. Wanneer je slijmbeurs ontstoken raakt spreken we van bursitis.
Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking?
Daar kunnen meerdere oorzaken voor zijn. Meestal ontstaat een slijmbeursontsteking door overbelasting. Als er in korte tijd teveel wrijving plaatsvindt kan het kussentje geïrriteerd en ontstoken raken. Ook kan het een klacht zijn door een reumatisch aandoening. En in sommige gevallen is een infectie de oorzaak. Vooral mensen boven de 30 jaar hebben meer kans op een slijmbeursontsteking.
Symptomen slijmbeursontsteking
Er zijn verschillende symptomen waar een slijmbeursontsteking aan te herkennen is. Je hebt bijvoorbeeld veel last van pijn en stijfheid. Een ander symptoom is dat de plek gezwollen is en dat het lichaamsdeel waar de ontsteking zit pijnlijk aanvoelt.
Overigens kan het ook zo zijn dat je (ook) last hebt van een peesontsteking. De pees en slijmbeurs zitten dicht bij elkaar en kunnen gelijktijdig ontstoken zijn.
Wat te doen bij een slijmbeursontsteking?
Wanneer je ineens last krijgt van een slijmbeursontsteking is het verstandig om direct de pijnlijke plek te koelen met ijspack en een paracetamol te nemen. Daarna is het verstandig om naar de huisarts te gaan voor een controle én het is belangrijk om het pijnlijke gewricht tijdelijk volledig te ontlasten.
Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking
Meestal geneest een slijmbeursontsteking vanzelf wanneer er genoeg rust wordt gehouden. Toch kan het voorkomen dat de pijn aanhoudt. Dan kan fysiotherapie uitkomst bieden.
Een fysiotherapeut biedt een behandeling aan die gericht is op:
Het verminderen van de pijn
We leren u nieuwe handelingen aan waardoor u de activiteiten kunt blijven doen zonder dat de slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken raakt.
Het verbeteren van de flexibiliteit
Door de geboden rust kan een spier of pees stijf worden. De genezing wordt versneld wanneer de doorbloeding in orde is.
Kracht opbouwen
Tijdens het genezen gebruikt u bepaalde spieren niet meer, met krachtverlies tot gevolg. Samen kijken we hoe we het beste kunnen werken aan de spieropbouw.
Fysio ’t Zandt in Veenendaal
Bij Fysio ’t Zandt in Veenendaal helpen we u graag met het herstellen van een slijmbeursontsteking. Wij maken een behandelplan op maat zodat u zo snel mogelijk weer pijnvrij kunt bewegen. Maak nu direct een afspraak!