Goede fysiotherapie bij knieklachten is erg belangrijk voor het herstel. Knieklachten kunnen zich op veel manieren uiten. De meest voorkomende knieklachten zijn: letsel aan de meniscus, kruisbanden, knieschijf en kniebanden. Elke letsel heeft zijn eigen behandeling nodig die in stappen moet worden opgebouwd. We vertellen u er graag meer over.

Meniscusletsel

De meniscus heeft een belangrijke functie in de knie door het absorberen van de schokken in het kniegewricht. Letsel aan de meniscus ontstaat meestal tijdens het sporten als de meniscus te weinig tijd heeft om zich te verplaatsen. Zo kan de meniscus beschadigen en voelt u een stekende pijn aan de binnenzijde van de knie (vaak in combinatie met een zwelling). Door de zwelling is het haast onmogelijk om de knie volledig te strekken en kan u een klikkend geluid horen wanneer de knie bewogen wordt.

Vaak wordt meniscusletsel operatief verholpen. Daarna zal er nadat de zwelling is afgenomen gestart worden met fysiotherapieoefeningen om de knie te mobiliseren en kracht terug te winnen.

Kruisbandletsel

De kruisbanden lopen kruislinks naast elkaar in het kniegewricht. Deze kruisbanden zorgen voor stabiliteit. De voorste kruisbanden scheuren meestal door een onverwachte beweging in het kniegewricht. Als de kruisband scheurt hoor je een knappend geluid en zwelt de knie op. De knie kan niet volledig gestrekt worden en lopen is lastig.

Een derde van de mensen met kruisbandletsel hoeft niet geopereerd te worden. Door middel van fysiotherapie wordt geprobeerd de stabiliteit van de knie te verbeteren en opnieuw kracht op te bouwen.

Letsel aan de knieschijf

De klachten rondom de knieschijf worden Patellafemorale pijnklachten genoemd. Het is niet exact duidelijk waardoor deze klachten precies ontstaan. Deze blessure ontstaat na een eenmalige hoge belasting. De pijnscheuten zijn te voelen aan de voorkant van de knie en zijn voornamelijk voelbaar tijdens traplopen, hurken en langdurig zitten met gebogen knieën.

Behandeling voor de knieschijf bestaat uit het mobiliseren van knieschijf, aanpassen van activiteit, detoniserende massage en oefeningen om de stabiliteit van de knie te verhogen.

Kniebandletsel

De kniebanden zorgen ervoor dat de knie op zijn plaats blijft tijdens het bewegen. Als de knie toch een te grote uitwaartse beweging maakt kunnen de kniebanden oprekken. Ook bij kniebandletsel zwelt de knie op en kan er een pijnlijk gevoel ontstaan aan de binnen- of buitenkant van de knie.

Het belangrijkste is om rust te houden, ook als er geen zwelling meer is. Door middel van fysiotherapie kunnen we zorgen dat de stabiliteit in de knie weer terugkomt en overbelasting voorkomen wordt. Ook een kniebrace kan uitkomst bieden.

Fysiotherapie bij knieklachten door Fysio ’t Zandt

Fysio ’t Zandt helpt u graag bij het behandelen van uw knieklachten. Door middel van fysiotherapie werken we stap voor stap naar een gezond herstel zodat uw knie weer stabiel wordt en volledig op kracht is. Maak direct een afspraak bij Fysio ’t Zandt in Veenendaal om van uw knieklachten af te komen.

Neem contact op