4 op de 5 mensen hebben last van rugklachten. De meeste mensen hebben last van lage rugklachten, dit wordt ook wel Spit of Lumbago genoemd. 90% van lage rugklachten zijn a-specifiek. Dat betekent dat niet duidelijk is waar de oorzaak precies ligt. Bij de overige 10% is de oorzaak wel bekend. Dit noemen we specifieke rugklachten. Het bekendste voorbeeld van deze klachten is de hernia. Hoewel er in de meeste gevallen geen duidelijke oorzaak is kunnen we deze klachten wel goed behandelen.

Lage rugklachten Veenendaal

A-specifieke rugklachten

Hoewel we niet exact weten waar de pijn vandaan komt is het wel duidelijk dat een aantal factoren de kans op lage rugpijn vergroten. Zo kan een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid meespelen. Vaak is de pijn niet alleen voelbaar in de onderrug maar kan de pijn ook uitstralen naar de bovenbenen.

De pijn van deze klachten kunnen naar verloop van tijd wegebben. De meeste klachten verdwijnen na één tot zes weken. De kans op terugkeer van lage rugpijn is echter groot. Met fysiotherapie kunnen we deze kans verkleinen.

Specifieke rugklachten

De oorzaak van deze rugklachten zijn te wijten aan een hernia, een infectie, ontsteking of een fractuur. De diagnose wordt gebaseerd op basis van het verhaal van de patiënt, lichamelijk onderzoek en eventueel uitgebreid met een röntgenfoto.

Fysiotherapie bij lage rugklachten

Door te blijven bewegen houdt u de rug soepeler en wordt het herstel bevorderd.

Onze fysiotherapeuten mobiliseren de gewrichten in de wervelkolom en masseren de spieren los. Hierdoor doet bewegen minder pijn en is het gemakkelijker om te trainen.

Tevens leren we met onze fysiotherapie hoe u op een verantwoorde manier kan blijven bewegen. Uiteraard geven we oefeningen om de rugspieren te versterken zodat de kans op lage rugpijn in de toekomst kleiner wordt.

Tips op rugpijn te voorkomen!

  • Tillen

Als u iets van de grond moet oprapen probeer dan door de knieën te zakken. Buk vooral niet voorover. Een verkeerde manier van tillen draagt bij aan een verhoogde kans op lage rugklachten.

  • Conditie behouden

Goed bewegen is altijd belangrijk. Houdt u conditie daarom op peil. Op deze manier blijft de rug soepel en wordt de kans op lage rugpijn kleiner.

  • Werkhouding

Zeker als u op kantoor (of nu natuurlijk thuis) werkt, is het belangrijk om goede steun in de rug te hebben in de vorm van een comfortabele stoel. Probeer ook regelmatig van houding te veranderen als u lang moet zitten of staan.

  • Ontspanning

Vermijd stress om een gespannen houding en stijve spieren te voorkomen.

Fysio t’ Zandt in Veenendaal

Fysio ’t Zandt helpt u graag van uw lage rugklachten af. Samen met u maken we een plan op maat, kijken we naar de mogelijkheden en geven we tips zodat u zo min mogelijk last heeft van uw onderrug. Maak nu een afspraak!

Neem contact op