Last van shin splints, ook wel scheenbeenvliesontsteking genoemd? Met fysiotherapie kunnen we de klachten verminderen en de kans op herhaling verkleinen. Wat zijn shin splints en hoe kunt u deze blessure voorkomen? Fysio ‘t Zandt vertelt u er graag meer over!

Shin Splints Veenendaal

Wat is shin splints?

De term shin splints is een verzamelnaam voor overbelastingsletsels die in het midden en onderste deel van de scheenbeen voorkomen. De pijn ontstaat wanneer er teveel krachten op de spieren inwerken en er kleine scheurtjes in het botvlies ontstaan. Deze scheurtjes leiden tot een ontstekingsreactie van het omliggende weefsel.

Oorzaken shin splints

Shin splints kunnen op meerdere manieren worden veroorzaakt. De grootste oorzaak van overbelasting is bijvoorbeeld het in een korte tijd teveel, te vaak en te snel lopen of springen. Andere veel voorkomende oorzaken zijn:

  • verkeerde schoenen waardoor de schok niet goed wordt geabsorbeerd.
  • plat- of holvoeten.
  • spierverkorting waardoor de kracht anders wordt opgevangen.

Symptomen shin splints

De meest voorkomende symptomen van shin splints zijn:

  • pijn en stijfheid.
  • pijn aan het begin van het sporten.
  • pijn na het sporten.
  • voortdurende pijn die na een lange periode niet verdwijnt.

Fysiotherapie bij shin splints

Shin splints herstellen meestal vanzelf wanneer er genoeg rust wordt gehouden. Nadeel is dat de spierkracht verdwijnt wanneer er rust genomen wordt. Door middel van fysiotherapie kunnen we de spierkracht op niveau houden tijdens een rustperiode. Tevens werken we aan het vergroten van de belastbaarheid van de spieren om te voorkomen dat de shin splints terug komen.

Fysio ’t Zandt Veenendaal

Bij Fysio ’t Zandt in Veenendaal helpen we u graag met het herstellen van scheenbeenblessures zoals shin splints. Samen met u maken we een behandelplan zodat u zo snel mogelijk weer vrij bent om te bewegen. Maak nu direct een afspraak.

Neem contact op