Heeft u last van een verstuikte enkel? Bij Fysio ’t Zandt in Veenendaal helpen we u graag bij het behandelen van uw klachten. Wij maken voor elke cliënt een persoonlijk behandelplan, om u van de best mogelijke zorg te voorzien.

verstuikte-enkel

Verstuiking

Een verstuikte of verzwikte enkel wordt ook wel een inversie trauma genoemd.  Het is een veelvoorkomend letsel, ook bij Fysio ’t Zandt in Veenendaal zien we het vaak voorbij komen.

Bij een verstuiking klapt de voet naar binnen waardoor er schade aan de buitenkant van de enkel kan ontstaan.

Niet in alle gevallen is het letsel dusdanig ernstig dat het schade kan aanbrengen, echter het wordt wel als pijnlijk ervaren.

Oorzaken

U kunt op verschillende manieren een verstuikte enkel oplopen. U loopt meer risico wanneer u een eerder inversietrauma heeft opgelopen of een sport op ongelijke grond beoefend.

Niet alleen tijdens het sporten kunt u een verstuikte enkel oplopen. In het dagelijks leven kan een misstap op een trapje of door het stappen in een kuil al schade aanrichten.

Bij deze of soortgelijke handelingen wordt de buitenkant van de voet te zwaar belast. De enkelband rekt uit of in scheurt in het ergste geval.

Symptomen

Na het verstuiken van uw enkel zal hij gaan zwellen. Er vormt een balvormige pijnlijke plek aan de buitenzijde van de enkel. Deze zal hoogstwaarschijnlijk blauw kleuren doordat er een bloeduitstorting onder uw huid plaatsvindt.

Symptomen die u hierbij kan ervaren zijn:

  • Pijn tijdens het belasten van de enkel
  • Pijn wanneer de voet naar binnen draait (inversie)
  • De enkel kan gezwollen en/of blauw verkleurd zijn
  • Een gevoel van giving way (onzeker gevoel, opnieuw erdoorheen gaan)

Behandelen verstuikte enkel Fysio ’t Zandt

Een verstuikte of gescheurde enkel heelt in de meeste gevallen vanzelf. Een fysiotherapeut kan dit proces versnellen. De behandeling delen we op in drie fases: de acute fase, proliferatiefase en remodelleringsfase .

Acute fase (0-5 dagen)

In de acute fase geven we de prioriteit aan het beschermen van het beschadigde weefsel en het voorkomen van meer schade. Het is essentieel dat de omliggende spieren die niet beschadigd zijn normaal belast worden.

​Proliferatiefase (6-20 dagen)

In de proliferatiefase is het lichaam bezig om nieuw bindweefsel aan te maken. Dit weefsel heeft tijd nodig om te helen. Bewegen binnen de pijngrens is noodzakelijk om het nieuw bindweefsel in de juiste trekrichting te leggen. De fysiotherapeut zal u in dit proces helpen om de oorspronkelijke beweeglijkheid terug te krijgen.

Remodelleringsfase (20-40 dagen)

De Remodelleringsfase is de laatste fase die we betreden. In deze fase wordt het nieuwe weefsel zo veel mogelijk gemodelleerd tot het oorspronkelijke weefsel. Het weefsel zal sterker worden en moet op de normale manier belast worden zodat het de oorspronkelijke rek aanneemt.

Fysio ’t Zandt Veenendaal

Fysio ’t Zandt helpt u graag van bij het genezen van uw verstuikte enkel of andere klachten. Wij maken een behandelplan op maat om u zo snel mogelijk weer op de been te krijgen.

Maak snel een afspraak om van uw klachten af te komen.

Neem contact op