Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is. Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van artrose. Maar wat is artrose, waardoor ontstaat de pijn en hoe uit artrose zich?  

Wat is artrose?

Ontstaan van artrose

Een gewricht verbindt twee botten met elkaar. Daartussen zit een dun, glad laagje kraakbeen om ervoor te zorgen dat de gewrichten gemakkelijk kunnen draaien, buigen en strekken. Bij artrose is het kraakbeen dunner, zachter en brokkeliger geworden.

Doordat het kraakbeen minder wordt ontstaan er veranderingen aan het bot onder het kraakbeen. Aan de rand van het gewricht vormen zichtbare en voelbare knobbels, osteofyten genoemd. Deze knobbels gaan vaak gepaard met een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. De pijn ontstaat vooral doordat de osteofyten/gewrichtskapsel ontstoken raakt en pezen en spieren die geïrriteerd raken. Andere pijn komt van de spieren rondom het gewricht. Artrose komt vaak voor in de knieën, heupen, nek, onderrug, duim, vingers en grote teen. Maar artrose kan in principe in elk gewricht voorkomen.

Klachten artrose

Artrose kan zich uitten in verschillende soorten pijn

  • Startpijn

Pijn nadat u in beweging komt. De pijn verdwijnt wel weer snel.

  • Pijn bij bewegen

De pijn wordt steeds heviger naarmate er meer wordt bewogen. Later op dag heeft men dan meer last dan in de ochtend.

  • Gewrichtsontsteking

Als een gewricht meer ontstoken raakt, kan het meer pijn gaan doen. Het gewricht wordt dan warm, is licht gezwollen en is een beetje rood.

  • Krakende gewrichten

Bij artrose komt het vaak voor dat gewrichten een krakend geluid maken. Dit krakende geluid is niet schadelijk en kan dus geen kwaad.

  • Zwelling en instabiliteit

Na overbelasting kan het gewricht licht opgezwollen of warm aanvoelen. Dit komt door de benige uitsteeksels. Deze uitsteeksels rekken het botvlies op en irriteren het gewrichtskapsel. Het gewricht voelt dan vaak instabiel aan.

  • Veroudering lichaamshouding

Als kraakbeen dunner wordt kan het de stand van de botten veranderen. Hierdoor kunnen spieren en pezen anders belast worden waardoor het lichaam andere houdingen aanneemt.

Fysiotherapie bij Artrose

Als u artrose heeft is bewegen vaak pijnlijk en lastiger. Toch is het belangrijk om in beweging te blijven. Zo voorkomt u dat pezen en spieren verslappen en dat de pezen, gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel overbelast raken.

Een fysiotherapeut geeft advies en begeleiding door middel van het geven van speciale oefeningen.

Fysio ’t Zandt in Veenendaal

Fysio ’t Zandt helpt u graag met het geven van oefeningen op maat. Samen werken we aan het opbouwen van spiermassa waardoor u minder last heeft van de symptomen

Neem contact op