Bij een Frozen shoulder, oftewel een bevroren schouder, is het gewrichtskapsel dat om de schouder heen zit ontstoken. Hierdoor voelt de schouder stijf en pijnlijk aan en is bewegen niet fijn. Wat is de oorzaak? Wat zijn symptomen? En wat kan fysiotherapie voor u betekenen? We leggen het graag aan u uit!

Wat is een Frozen shoulder

Oorzaken Frozen shoulder

De oorzaken van een Frozen shoulder zijn niet helemaal duidelijk. Maar er zijn wel een aantal factoren die het risico op een Frozen shoulder vergroten, namelijk:

  • Suikerziekte
  • Ziekte van Parkinson
  • Bepaalde hart- en vaatziekten
  • Behandeling voor borstkanker
  • Na een botbreuk of blessure aan de schouder

Als de arm niet zo vaak meer wordt gebruikt omdat deze bijvoorbeeld in de mitella zit, dan kan er ook een Frozen shoulder ontstaan.

Symptomen Frozen shoulder

Kenmerkend van deze blessure is een zeurende en drukkende pijn. Zoals de naam al zegt voelt de schouder bevroren aan. Hierdoor is het moeilijker en pijnlijk om te bewegen. Maar ook s’ nachts kan de pijn voelbaar zijn.

Een Frozen shoulder is op te delen in 3 verschillende fases:

Fase 1

In deze fase wordt de pijn ontdekt. Door de ontsteking in het gewrichtskapsel is bewegen pijnlijk. Met name bewegingen naar boven en naar buiten worden hierdoor als zeer pijnlijk ervaren. Deze fase kan 6 weken tot 9 maanden duren.

Fase 2

De tweede fase wordt ook wel de ‘bevroren’ fase genoemd. De ontsteking is weg en de pijn neemt ook af maar de schouder laat weinig bewegingen toe. Deze fase kan 4 tot 9 maanden duren.

Fase 3

De stijfheid en pijn neemt af. De bewegelijkheid neemt weer langzaam toe. Deze fase duurt 5 maanden tot 2 jaar.

Fysiotherapie bij Frozen Shoulder

Fysiotherapie kan in de eerste fase van toepassing zijn om er voor te zorgen dat de omliggende gewrichten (nek, schouderblad en bovenrug) los te houden. Hierdoor verstijft de rest om het schoudergewricht niet. Het is belangrijk om uw bewegingspatroon aan te passen aan de situatie .

Pas in de tweede en derde fase kunnen de bewegingen worden uitgebreid. Door middel van fysiotherapie kunnen we de controle over de bewegingen teruggeven en spierkracht opbouwen.

Verder bestaat een fysiotherapeutische behandeling uit:

  • Balans zoeken tussen ontspanning en inspanning
  • Leren om te gaan met beperkingen tijdens het dagelijks leven
  • Oefeningen voor thuis
  • Voortgang meten en motiveren

Vergoeding fysiotherapie Frozen shoulder

Goed om te weten is dat een behandeling voor Frozen shoulder het eerste jaar vanuit de basisverzekering wordt vergoed.

Fysiotherapie ’t Zandt

Een Frozen shoulder herstelt vaak vanzelf. Er is dus bijna nooit een operatie nodig. Maar het herstelproces kan wel versneld worden door middel van fysiotherapie. Samen met u kijken we naar de mogelijkheden en bieden we handvaten zodat u uw bewegelijkheid vergroot.

Direct een afspraak maken voor uw Frozen shoulder? Neem contact met ons op. bit.ly/2z0KwaK

Fysio ’t Zandt in Veenendaal

Fysio ’t Zandt helpt u graag met het geven van oefeningen op maat. Samen werken we aan het opbouwen van spiermassa waardoor u minder last heeft van de symptomen

Neem contact op